Assistanse regler

Fra 26.juli i år har lufthavnen ansvar for assistansetjenesten som omfatter bistand til personer med redusert mobilitet (PRM) fra gitt ankomststed på lufthavnen til fly (flysete), og fra fly til angitt avgangssted på lufthavnen.

De nye reglene innebærer i hovedsak at flypassajerer med bevegelseshemming, så langt det er mulig, skal ha samme muligheter til å benytte seg av flytilbudene som andre reisende.

Bestille assistanse

Om du har en bevegelseshemming, eller særskilte krav under flyreisen, må du oppgi dette når du booker din billett. I følge de nye reglene fra EU har personer med nedsatt bevegelse rett til assistanse hvis bookingen skjer senest 48 timer før angitt avgangstid. Det gjelder for eksempel om du

  • trenger spesiell service for å komme til og fra flyet
  • bruker bærbar surstoff utrustning • er avhengig av rullestol
  • har nedsatt syn eller hørsel og trenger direkte informasjon
  • har med egen førerhund

Hvis bookingen ikke har skjedd i rett tid, får du likevel hjelp på flyplassen, men flyplassen rekker kanskje ikke å sørge for at servicen blir nøyaktig som ønsket. Booking via internett er i de fleste tilfeller ikke mulig for personer som har særskilte behov under sin flyreise, ettersom mange internettbaserte bookingsystemer ikke klarer å ta imot slik detaljert informasjon enda.

Møtested
Torp har etablert et møtested/pick up point hvor du kan få ledsaging. Møteplassen vil være ved innsjekkingsskranke 1 og 2 i terminalen. Sjekk på forhånd hvor lang tid i forveien du må være på flyplassen.

Barn som reiser alene

Regler for barn som reiser alene varierer fra flyselskap til flyselskap.

Widerøe
Barn som reiser med Widerøe kan reise alene med fly fra de er 5 år.

Barn mellom 5 og 12 år som reiser alene får en mappe med reiseinformasjon rundt halsen som de må bære synlig under hele reisen. Mappen utstedes av flyselskapet ved innsjekking. Barn som reiser alene og som må bytte fly passes på av flyselskapet. Med et ledsagerbevis kan en foresatt følge barn som reiser alene innenlands helt ut til gaten på innenriks. Ledsagerbevis utstedes av personalet på innsjekk mot fremvisning av identifikasjon med bilde. Mer informasjon finner du på nettsiden til Widerøe. Les mer

Ryanair
Barn under 16 år kan ikke reise uten følge.

Wizz Air
Barn under 14 år kan ikke reise alene.

KLM Barn kan reise alene fra de er 5 år. Må oppgis på forhånd.Se forøvrig flyselskapenes egne nettsider for utfyllende informasjon. Rullestoler og barnevogner
Rullestoler og barnevogner utleveres ikke ved flyet. Dersom den reisende har problemer med å komme seg til/fra flyet kan han få hjelp. Det er viktig å informere om hva slags assistanse som er nødvendig.

Se forøvrig flyselskapenes egne nettsider for utfyllende informasjon.

Reise med dyr
I utgangspunktet kan nesten alle kjæledyr sendes med fly. Reglene varierer likevel fra flyselskap til flyselskap. Hovedregelen er at alle dyr må oppbevares i egne bur når de skal sendes i lasterommet.

Noen selskaper godtar kun katter og små hunder i kabinen, men da i små bur eller vanntette bager. Andre selskaper godtar ikke gnagere om bord i flyet, selv ikke i lasterommet. Det er derfor viktig at du sjekker reglene med flyselskapet ditt i god tid før avreise.

Widerøe: Klikk her for betingelser 
KLM: Klikk her for betingelser
Ryanair og Wizz Air: Dyr ikke tillatt.