ZADAR

Litt roligere tempo, litt mindre folk, like lange strender og like mye sol. Dét er Kroatias nye folkefavoritt; Zadar.

Krystallklart vann som kjennemerke. En fascinerende solhyllest som landemerke. Zadar utmerker seg på mange måter, der den soler seg mellom Split og Rijeka, som nærmeste kystby til Zagreb.

Der roen råder og havet fråder
Zadar er en livlig by, men den store turistbølgen har ennå ikke skylt inn over strendene. Dermed er det gode muligheter for å nyte litt fred og ro, for alle aldre. Gamlebyen er i tillegg bilfri, noe som gjør det hele enda mer komfortabelt . For de historisk interesserte er det postkortmotiver i fleng.

For de shoppingorienterte er det mange suvenirer å samle. Mens for de solhungrige kan Zadars utallige øyer rett utenfor byen friste.

En båttur kan absolutt anbefales, blant annet til Kornati-øyene, som i dag er nasjonalpark. Blir du lett sjøsyk, finnes det en bystrand ved gamlebyen, samt større, barnevennlige strandområder utenfor byen.

Tidens tann og et orgel i vann
Utrolig nok har flere av Zadars gamle kirker klart seg gjennom lange tider med krig. Her er blant annet katedralen St. Anastasia fra det 13. århundre, og St. Chrysogonus-kirken fra det 12. århundre. Av nyere dato må Nikola Basics to severdig- og merkverdigheter ved havneområdet nevnes:

Et unikt trappe-hav-orgel som "spiller" når bølgene slår inn mot trappen. Samt "en hilsen til solen", hvor ideen med lyd fra bølgene er overført til et tilsvarende fenomen med lys. Det sies nemlig at man fra Zadar kan se den vakreste solnedgangen i verden!

Det er også fire flotte nasjonalparker innenfor rekkevidde, hvorav Plitvice nasjonalpark regnes som en av Europas vakreste. Så i Zadar kan sågar de naturinteresserte få feriedrømmen oppfylt!