Gå til startsiden

Fremtidens fly ankommer TORP

Apollo Airbus 321 neo på TORP

Det er reisearrangøren Apollo som nå bytter ut flyene sine og får verdens nyeste flyflåte gjennom sitt datterselskap Novair

Fredag 30. juni kl. 17:45 tar verdens mest moderne og miljøvennlige fly av fra Torp for første gang. Apollos nye Airbus 321neo vil ha fast base på Gardermoen, men flyr fra Torp til Kreta hver fredag i sommer. Dermed blir nordmenn de første i Skandinavia som får gleden av å fly det ultramoderne flyet! 

- Dette er et fantastisk øyeblikk både for oss som arrangør og for våre kunder. Ikke bare kan vi nå tilby en forbedret reiseopplevelse med enda mer komfortable seter og mindre støy både ute og inne, men maskinens miljømessige betydning er også betydelig, sier Erik Haug, administrerende direktør i Apollo.

Mer effektivt og miljøvennlig
Airbus 321neo er utstyrt med CFM Leap 1A-motorer og 2,4 meter høye «sharklets» på vingetuppene. Sammen resulterer dette i nærmere 15 prosent lavere drivstofforbruk og 900 km lengre rekkevidde, sammenliknet med forgjengerne. Da flyet også har plass til ti flere passasjerer, innebærer det nærmere 20 prosent mindre drivstofforbruk pr. sete – noe som tilsvarer en besparelse på ca. 4500 tonn drivstoff pr. fly.- Airbus 321neo blir altså ikke bare det mest komfortable mellomdistanseflyet på Oslo lufthavn i dag, det blir også det mest effektive og miljøvennlige – noe vi vet betyr mye for passasjerene våre. Det er klart vi er stolte, smiler Haug.

Setter ny standard for bransjen
70 millioner dollar – tilsvarende cirka 600 millioner norske kroner er listeprisen for den nye flymaskinen, noe Apollo og Novair anser som en verdifull investering i fremtiden. Bare i 2018 vil nemlig hele 120 000 Apollo-passasjerer reise med neo-flyet, til og fra 20 ulike destinasjoner i Hellas, Kroatia, Spania og Bulgaria. Da er det godt for Apollo-sjefen å vite at maskineriet er top notch. - Det er uten tvil en stor milepæl for både oss og bransjen, sier Apollo-sjefen.

Også for pilotene og kabinpersonalet i Novair er den nye arbeidsplassen en drøm i oppfyllelse.
- Vi tilbringer mange timer i døgnet om bord, så for oss er det å få et av verdens mest moderne fly som «nytt kontor» naturligvis helt fantastisk. Det er virkelig en helt ny grad av komfort både for oss og passasjerene, og særlig er det nedsatte støynivået og det lengre vingespennet med sine «sharklets» påfallende. Alle kollegene mine gleder seg til å fly nå – og det samme bør selvfølgelig også passasjerene gjøre, sier Johan Boström, Flysjef i Novair.

Skjerm er fortid – USB er fremtiden
Skal vi tro Apollo har ikke fremtidens fly TV-skjermer. Istedenfor har de USB-uttak i hvert eneste sete, så du som passasjer både kan lade og koble til din smarttelefon eller nettbrett og se på akkurat det du selv ønsker.  Om kort tid vil også reisearrangørens nye A321neo bli utstyrt med eget intranett, som gjør det mulig å laste ned filmer, TV-serier og annen underholdning via en app. - I dag tilbringer 8 av 10 av passasjerene våre tiden om bord på sitt private nettbrett eller mobil. Nærmest ingen av dem etterspør en TV-skjerm, men mange har savnet lademuligheter. Dette har vi tatt til oss – både i form av USB-uttakene og det nye intranettet. Når det kommer til ferie og reiseliv er det jo lite vi ønsker oss mer enn friheten til å velge, sier Haug – som i sommer tar med seg siste sesong av House of Cards i håndbagasjen.

Fakta om Novairs Airbus 321neo:

  • Antall sitteplasser: 221
  • Lengde: 44,51 m
  • Vingebredde: 35,80 m
  • Kabinbredde: 3,7 m
  • Maksfart: Mach 0.82 (82% of speed of sound)
  • Rekkevidde: Opp til 3700 nautiske mil (6850 km)
  • Brenselforbruk: 15 % mindre enn forgjengeren A321
  • Motorer: 2 stk. CFM LEAP 1A