Gå til startsiden

Starfighter tar av fra TORP 15. september

Starfighteren besøker torp

Lørdag morgen 15. september ca kl 09:00 vil Starfighteren ta av fra TORP for retur til Bodø. Flyet støyer noe mer enn normalt.

Mer informasjon om flyet
Maskinen, som tidligere hadde halenummer Starfighter 637, har nå fått registreringen LN-STF. Det ankom Norge 15. juni 1973 og var i bruk fram til mars 1983. Etter at flyet var tatt ut av tjeneste ble det i elleve år lagret på Bodø hovedflystasjon. Deretter gikk turen til Norsk Luftfartsenter, der det i flere år sto utstilt. I 2002 ble flyet flyttet tilbake til flystasjonen.

Starfighterens Venner
Året etter ble foreningen Starfighterens Venner dannet for å ta vare på starfighterhistorien i Norge. Målet var å få «637» i luften igjen, men det var slett ikke gjort i en håndvending. Først måtte flyet evalueres for fremtidig luftdyktighet og flyging, skriver foreningen på starfighter.no. I september 2008 ble den første suksessfulle motoroppstarten foretatt. I juni året etter kunne man konstatere at også den første taxing-testen var vellykket. Samme måneden ble det kjørt flere tester, blant annet med utløsing av bremseskjerm.

Jobbet i 13 år med å få den i lufta
Fly entusiaster jobbet i 13 år for å få flyet tilbake i lufta, da det tok at fra Bodø i 2016. Starfighter-epoken i Norge endte da F-16 gjorde sitt inntog tidlig på 1980-tallet. Den siste Starfighteren tok av fra Norge i 1983. Som avskjed til Starfighter i Norge hadde 334-skvadronen 18 fly i luften på en gang i 1981 (riktig nok fikk et av flyene snags og måtte lande). Formasjonen fløy over Bodø - samme by der Starfighter igjen var i luften den dagen, 35 år senere.