Gå til startsiden

En NY New York-opplevelse!

Ett stopp du bare MÅ foreta i løpet av livet, er storbyen New York, hvor pulsen slår none stop. En langhelg her gir deg litt av hele verden, og NYC tar varmt imot dere enten det er bryllupet, vennegjengen eller hverandre dere skal feire!

New York - byen som aldri sover

TEKST: MARIANNE ROSENLUND HEGG

New York. Byen som aldri sover. Where your dreams will come true. If you can make it here, you can make it anywhere – profetiene er mange, drømmene er flere. Er det rart vi lar oss inspirere og vil ha en liten bit av the Big Apple? I don't think so!

I takt med at verden stadig blir mindre, blir også reisemulighetene større. Fra Torp kommer man enkelt til the American Dream, one stop via Schiphol med KLM eller Kastrup med Widerøe – og derfra videre med partnere. Bagasjen trenger man ikke å tenke på underveis. Så da er det vel bare å stige om bord?

Opplev NYC med båt og helikopter

Byen New York City er antakeligvis det eneste reisemålet som kan levere litt av hele verden på én gang. Her er bydelene som kontinenter og nabolagene som små provinser. Det er så mye å oppleve at man må ta noen valg. Vi starter med å ta sjøveien. Gå om bord på Staten Island-fergen og få et 25-minutters flott perspektiv på Lower Manhattan. Best av alt; fergen er, helt utypisk for USA for øvrig, gratis! Avganger fra the Whitehall Street Ferry Terminal.

         Men er det ett sted det gjør seg å bytte fra fiske- til fugleperspektiv, så er det i NYC! Få dermed med deg et stopp for life: Book sightseeing med helikopter, og se alt på én gang – uforglemmelig! Flere aktører tilbyr ulike rundturer, og det er ikke så kostbart som man tror … eller for å si det slik; det er verdt hver dollar!

Hotell i New York – location, location, location

Vel nede igjen, gjelder det å ha booket et hotell som ligger sentralt i forhold til det du ønsker å få ut av turen. Utvalget er stort og prisene ofte høye, så sjekk rundt. Vi bare nevner perler som The Muse hotel, ett av Gansevoort-hotellene eller NoMo Soho – "et utrolig fresht og stilrent hotell i en veldig kul gate", som Camilla Pihl beskrev det. Felles for dem alle, er gjerne at de fleste rommene er mindre enn hva man får i Norge, og at frokost vanligvis ikke er inkludert. Ofte kan det dermed være like greit å stikke innom en av de mange bakeriene eller kafeene i nærheten og kjøpe seg en kick starter for dagen.

Central Park, MoMA og andre severdigheter

Velfødd, våken og vitebegjærlig – neste stopp you can't miss, er et museumsbesøk, og her er MoMA et must see! Museum of Modern Art regnes som et av verdens viktigste og mest kjente museer for moderne kunst, men også The metropolitan er vel verdt et stopp. Mens andre igjen vil hevde at noe av det beste de gjorde under hele oppholdet, var å dra til naturhistorisk museum (American Museum of Natural History), like ved Central Park.

 Og når dere først er ved Parken over alle parker, så dere jo ta et stopp og la de naturhistoriske inntrykkene fordøyes her ute i det grønne. Eller hva med å fordøye lunsjen på The Boathouse Restaurant (East 72nd St. og Park Drive North), som ligger idyllisk til ved innsjøen? Og har dere først kommet i park-stemning, så bør dere legge inn et lite avbrekk i parken hvor Miranda og Steve giftet seg i Sex og Singelliv-serien – Jefferson Market Garden (Greenwich Avenue, mellom Sixth Avenue og West 10th Street). Dette er et grønt og utrolig skjønt lite pustehull i asfaltjungelen, og stedet for en etterlengtet benstrekk på en benk (i perioden mai–oktober).

Shopping none stop

Neste dag bør fredes (eller ofres, alt etter som) til shopping – og her snakker vi ikke ett stopp! Ta for eksempel subwayen til outlet-mekkaet Century 21 ved Ground Zero (i 22 Cortlandt Street, mellom Broadway og Church), og grab med dere noen skikkelige designkupp (Gucci, Pucchi eller Marc Jacobs med venner) til 25–65 % avslag i forhold til de vanlige utsalgsstedene. Generelt sett kan man si at det er amerikanske merker det lønner seg å handle i Amerika (så se etter Nike, Levis, Michael Kors, med flere)  – og at man bør merke seg at ofte er ikke momsen inkludert på prislappen (men ta med deg passet, så kan du få egen discount noen steder)!

Shop till you drop

Ellers kan shopping i Nolita ("NOrth of Little ITAly") og Soho, være veldig hyggelig. Mange av de store kjedene har filialer der, og du møter færre folk og mindre mas. Går man for det mer glamorøse, er the Meatpacking District the place to be. Den lille bydelen på nedre Manhattan, i krysset mellom tolvte og niende aveny, har eksplodert når det gjelder underholdning, uteliv, butikker og kulturtilbud. Her smykker de store designerne seg med lekre bling-bling-fasader på dagtid (få med dere butikken til Alexander McQueen!), mens nattelivet syder. Alt i en chic og skitten scenografi av nedlagte, overskriblede slakterier. Shoppingfristelsene er mange, så her er det bare å kikke/måpe/sikle i vei! Og ikke minst; kom tilbake på kveldstid og ”gjør byen”, for deretter å nyte en deilig søndagsbrunch her dagen derpå … Flere veeeeldig bra steder, så book bord (husk dressjakke og pass), for eksempel hos Spice Market.

Driks, kaffebarer og candy bars

Kunsten å tipse, er gjerne noe vi skandinavere finner det vanskelig å beherske. Men i USA er dette faktisk en regel nærmest uten unntak. Vi fikk et tips fra en globetrotter: Hovedregel er 15 % tips om ting er OK – opptil 20 % om du er fornøyd – 10 % hvis du er misfornøyd. Å ikke gi noe regnes som "insulting", bortsett kanskje fra i aviskiosker og på andre mindre steder. Men kjøper du en øl eller en kaffe er kutyme å gi en dollar ekstra, so have that in mind. Speaking about coffee … som det kaffeglade folkeslag vi er, bør et coffe-stopp være hos en av filialene til kjeden La Colombe. Vi bare måtte nevne det …

 En god kopp kaffe bør alltid følges av noe søtt, så neste one stop you have to make, er hos Dylan's Candy Bar (1011 Third Ave, 60th St.). Dette er det nærmeste du kommer Willy Wonkas sjokoladefabrikk! Men Willy er byttet ut med Dylan Lauren, datteren til Ralph Lauren, og har klart å gjøre dette til en av NYCs absolutte attraksjoner på få år. Ta turen, så ser du hvorfor.  

Koselig å gå på kaffebar i New York

Brooklyn, Manhattan og second hand-shopping

Vår NYC non stop-fascinasjon ("tog du 'an?" … siden vi var inne på godis, liksom) ligger i byens evne til å favne alt og alle. Én av grunnene til dette, er nettopp den store variasjonen man finner her. Ta for eksempel turen med banen ut til Williamsburg, Brooklyn, og dere er med ett i en helt annen setting. Dette er et mer alternativt område, med bra barer og restauranter, god second hand-shopping, spennende bruktmarked og ikke minst; Brooklyn Brewery! Ølet deres begynner å bli ganske så populært her hjemme også. Gå deretter tilbake til Manhattan over Williamsburg Bridge (et annet tips når det gjelder broer, er å gå over Brooklyn Bridge om kvelden og få med dere utsikten). Kvelden kan tilbringes i for eksempel Greenwich Village, hvor folk strømmer ut i gatene, spiller og synger – og det er heeeeelt normalt. Er det rart vi bare <3 NYC?!

Fra Torp, one stop til the Big Apple

Fly one stop med KLM til Amsterdam, og derfra videre med partnere til NYC.
Eller velg one stop med Widerøe til København, og derfra videre med SAS.

Transport fra flyplassen:

New York har tre flyplasser; LaGuardia, John F. Kennedy og Newark Liberty. Hvor du lander er avhengig av hvem du flyr med. Sjekk flyplassenes hjemmesider for transportmåter inn til sentrum.

Bestille reise:

Anbefaling sendt!

Sendt

Stedsinformasjon

Flytid: 12t 40 min inkl mellomlanding
Valuta: USD
Gå til startsiden

torp-tag