Gå til startsiden

Hygge og uhygge i Krakow

I dag er Krakow en sprudlende studentby spekket med koselige kafeer, gode restauranter, hyggelige gater og spennende butikker hvor den fantastiske gamlebyen ligger i hjerte av alt dette. Noen mil utenfor kan man imidlertid besøke Auschwitz, en påminnelse og historisk bekreftelse på den siste verdenskrigens grusomheter.

Nyt en god kaffe eller et glass vin på en av gamlebyens mange hyggelige gatekafeer

WIELICZKA, ETT AV VERDENS USKREVNE UNDERVERK

Kun 10 km fra Krakow finner du Wieliczka, en av verdens eldste og mest kjente saltgruver, som ofte benevnes som ett av klodens uskrevne underverk. Her finnes det over 300 km med gruveganger, altere og kapeller, hvorav den rikt utsmykkede saltkatedralen «St. Kingas kapell» er mest kjent og i sin helhet hugget ut i salt. Så ble da også Wieliczka skrevet inn som en av de 12 aller første stedene på UNESCOs liste.

Saltkatedralen utenfor Krakow

LYSTIGe Handletorg OG BERYKTEDE AUSCHWITZ

Krakow var faktisk Polens hovedstad fra middelalderen av og frem til starten på 1600-tallet, da Warszawa overtok. Byen har dermed lange tradisjoner som et betydelig handelssentrum. Dét ser man resultatene av også i dag. Her shoppes det i boder og på torg, og handelen går livlig for seg – ikke minst under de mange julemarkedene.

Hyggelige kafeer og restauranter i gamlebyen i Krakow


Men ting har ikke alltid vært like livlig her. Da Polen ble okkupert av tyskerne under andre verdenskrig, senket det seg et sort klede over de jødiske kvartalene, og de grufulle resultatene kan beskues i beryktede Auschwitz, rett vest for Krakow. Selve arkitekturen i byen ble imidlertid ikke utradert – Krakow er faktisk den eneste polske storbyen som forble uberørt bygningsmessig under krigen. Noe turistene har glede av i dag.

Birkenau

Skal vi tro legenden og Lonely Planet, så ble Krakow grunnlagt på stedet der man triumferende beseiret en drage. Og nettopp kamp er også denne polske byens historie preget av. I dag er det først og fremst turistene som kjemper om de beste blinkskuddene her – flere millioner besøker byen årlig. Så regnes den da også for å være en av Europas vakreste, med en selvfølgelig plass på UNESCOs verdensarvliste.

Krakow

STEDER Å SE, TING Å GJØRE – ET UTVALG

  • Sukiennice basarhall (Cloth hall), med alt av polsk kunsthåndverk.
  • Besøk middelaldertorget Rynek Glowny, som bugner av restauranter og kafeer.
  • Mariakirken og det jødiske kvarteret Kazimierz er også verdt et besøk.
  • Reiser du med barn, besøk Park wodny, en av Europas største innendørs badeparker.

 

Bestille reise:

 

Anbefaling sendt!

Sendt

Stedsinformasjon

Flytid: 1t 55min
Valuta: Polske Zloty

Rutetid per uke

  • Fra Torp
    Ukedag Avr. Ank. Flyselsk.
  • Fra Katowice
    Ukedag Avr. Ank. Flyselsk.
Gå til startsiden

torp-tag