Gå til startsiden

Langtidsferie på Malta

På avstand ser Malta bare ut som en liten prikk i Middelhavet - helt til du går i land. På denne vakre og historisk rike øya kan du fylle uke etter uke med nye opplevelser.

Mange er veldig glad for direkteruten fra Torp til Malta. Her med de gjenkjennelige blå båtene, «dghajsa» på maltesisk.

TEKST: GØRIL EMILIE HELLEN

Det sies at Malta har ALT. Etter å ha gjort et dypdykk i det den lille Middelhavsøya har å by på, er det lett å si seg enig. Malta er tettpakket med historie, kultur og skjønnhet.

– Jeg skal tilbake

– Hva jeg likte best? Egil Moland (69 år) smiler. Han var raskt ute med å benytte seg av den nyopprettede direkteruten fra Torp til Malta, og er heller ikke sen med å svare: Det jeg likte best, er at jeg endelig har oppdaget denne vakre øya – og at jeg vet at skal tilbake, gjerne når det er høst eller vinter her hjemme. Det er så mye å se og oppleve på Malta, tre–fire uker kommer til å gå fly. Og selv om temperaturen ikke er så ekstremt høy vinterstid, blir det varmt og deilig når sola titter frem.

Malta er den største øya i det maltesiske øyriket, dog ikke større enn 27 kilometer lang og 14 kilometer bred. En liten båttur lenger nord ligger de to andre bebodde øyene, Gozo og Comina.

På Malta er du omgitt av lave åser med terrassejordbruk der det dyrkes grønnsaker, vindruer og sitrusfrukter. Langs kysten renner bratte klipper ned i havet, med bukter som skjærer inn i landskapet og skaper lune, trygge havner og vakre strender. Vannet er krystallklart, noe som gjør Malta til et eldorado for dykking og snorkling.

Verdensarv

Egil bodde i St. Pauls bay, tre kvarter med buss fra hovedstaden Valletta, da han var der i april. Han rakk blant annet en tur innom det nasjonale akvariet, som helt klart er verdt et besøk enten du reiser med eller uten barn. UNESCO-fredede Valletta, sto også på listen. Her er det bare å ta føttene fatt i gatene mellom de honningfargede middelalderbygningene. Ta deg gjerne tid til et besøk i den storslagne Johanneskatedralen (St.John’s Co-Cathedral) der blant annet Carvaggios mesterverk «Døperen Johannes halshogging» henger.

En halvtimes kjøretur vestover fra Valletta ligger Mdina, som en gang var hovedstaden på Malta. De smale gatene mellom murhusene, som knapt har endret seg de siste 1000 årene, er en opplevelse. Her er det bare å forville seg inn i gatelabyrinten, stoppe for en forfriskning på en hyggelig kafé eller familiedrevet restaurant, for så å fortsette fra det ene monumentale byggverket til det andre, St. Agatha kapell, Banca Giuratale, Mdina-katedralen og Vilhena Palace for å nevne noe.

Malta byr generelt på vakre og interessante kulturminnesmerker fra alle tidsepoker i menneskehetens historie. Er du interessert i historie og arkitektur, kommer du ikke utenom denne middelhavsøya, som er som et levende museum.

Fargerik og blodig historie

Flere kystfort, blant annet fort St. Angelo i Valletta, forteller om et øyrike som gjennom tidene har hatt behov for å beskytte seg mot fiender. Historien om beleiringer fra de første menneskene slo seg ned her rundt 5000 før vår tidsregning, er lang. Fønikerne var her lenge før vår tidsregning, før øya ble underlagt Kartago. Deretter overtok romerne, før vandalene kom i år 454, deretter østgoterne, bysantinerne og araberne, før normannerne overtok i 1090. Etter hvert etablerte Malteserordenen seg her. Kirker, klostre, borger og palasser ble bygd – og sto i mot både arabere og tyrkere gjennom et par århundrer. Napoleon kom med sin hær, men ble jaget ved hjelp av britene – som like godt tok øyriket som kronkoloni. Etter 150 år som britisk koloni ble Malta ble uavhengig i 1964, og i 1974 ble landet republikk. Selv om landet for lengst har ristet av seg koloniherren, insisterer de fortsatt på å kjøre på venstre side av veien. Greit å vite for den som vil leie bil …

 Her er Egils beste tips for opplevelser litt utenom det vanlige:

 – Du får den polerte turistversjonen av Malta hvis du vil, men velger du bakgatene og sidegatene litt utenfor turistløypene, får du et godt inntrykk av det autentiske livet. Malteserne er viden kjent for gjestfriheten sin – det er ikke uten grunn!

Livsnyternes øy

Malta blir kalt mye, også livsnyternes øy – med rette.

Med historiske, storslåtte og vakre bygninger som kulisser, er Malta virkelig stedet for å nyte livets kulinariske goder. Den lille øya mellom Italia og Afrika har nemlig et rikt utvalg mat og vin – og honning. Malta er avledet av det greske ordet meli, som betyr honning, og nettopp honning er en av Maltas viktigste eksportvarer. Honningsmaken endrer seg etter hvert som biene henter nektar fra de ulike blomstene gjennom året: appelsinblomst i april, timian på forsommeren, eukalyptus i juli og august.

Århundrenes skiftende herredømme har satt spor i matfatet på Malta. Er du glad i italiensk mat, finner du favorittrettene dine her, men det er gode grunner til å prøve ut noen av de andre rettene øya har å by på. Nasjonalretten Stuffat tal-Fenek, for eksempel, som er langkokt kaningryte med grønnsaker og rødvin. Pastizzi må du også smake på. Denne italienskinspirert innbakte paien, som gjerne er fylt med ost eller erter, får du på markeder, kafeer og restauranter. Den maltesiske osten Gbejna, en litt skarp geitost, må også prøves. Likeså den lokale vinen, der den mest kjente er Meridiana. Når vi først er inne på drikkevarer, hører også det lokale ølet Cisk med på listen, et øl som gjennom årene har vunnet mange internasjonale priser. På en varm dag er Kinnie et godt og alkoholfritt alternativ, en sprudlende drikk med bittersøt smak av appelsin og urter.

Game of Thrones

TV-serien Game of Thrones har blitt spilt inn mange steder i verden, blant annet på Malta. I første sesong av serien er Malta en viktig kulisse, blant annet rir Catelyn og Ser Rodrik Cassel gjennom byporten i Mdina etter angrepet på Bran. Verdala-palasset og San Anton-palasset er andre klassiske Game of Thrones-locations. Flere arrangører tilbyr guidede Game of Thrones-turer, blant annet: maltafilmtours.com og uphotomalta.com.

Fakta om Malta

Republikken Malta er et av verdens minste land
Ca 430 000 innbyggere, som i hovedsak stammer fra briter, italienere og arabere
Ligger i Middelhavet, sør for Italia
Består av 3 bebodde øyer (Malta, Gozo og Comina) samt flere ubebodde
Eneste land i Europa der det offisielt aldri er målt minusgrader
Offisielle språk er engelsk og maltesisk, som er en variant av arabisk
EU-medlem siden 2004

BESTILLE REISE:

 

 

Anbefaling sendt!

Sendt