Gå til startsiden

Nye opplevelser i landlige London

Oxford Street, London Eye, Big Ben, Buckingham Palace. Been there, done that? Likevel; you haven’t seen it all! Hva med å utforske det landlige London, med Themsen som en rød(brun) tråd? Prøv "elveforstaden" Richmond, sørvest for hovedstaden, for en roligere londonopplevelse!

Kong Charles l gjorde Richmond Park i London om til beiteområde for hjortestammer på 1620-tallet.

Sola varmer i ryggen der vi rusler langs den barkede stien og legger Robin Hood Gate bak oss. Vi er i Richmond Park, den største av de kongelige parkene i London, og vi kjenner roen komme. Store treklynger ligger spredt utover det grønne slettelandskapet foran oss. Noen av trærne har kanskje stått her siden kong Charles I gjorde om parken til beiteområde for store hjortestammer på 1620-tallet. De ser iallfall slik ut. Enorme, forvridde, værbitte trestammer i kongens fortryllende ”hage”, bare en kort flysvipp unna Torp.

Richmond gir deg London på lavpuls

Dette befriende sted ligger i utkanten av den fasjonable småbyen Richmond, rett utenfor downtown London. Her har mange kjendiser og andre velstående slått seg ned, og vi skjønner hvorfor. Vi snakker småbyidyll på sitt beste. Metropolens rolige lunge, som byr på en pint i solen langs Themsens elvebredd, trange gater bekledt med erkebritiske mursteinshus delvis gjemt bak tykke mosegrodde murer, puber lesset med landsens sjarm og røde dobbeltdekkere rullende rundt.

Finn et koselig hotell i Richmond sentrum, og du vil se at denne formen for londonreise, ikke er å forakte! Foretrekker du Starbucks til frokost, får du dét, vil du shoppe hos kjedene du forbinder med London; go ahead! Tenker du at du bare mååå til selve storbyen, frakter kollektivtrafikken deg enkelt inn på en 20 minutters tid – og du vil raskt lengte tilbake til roen og den gode oversikten du får i nettopp utkant-London. Her hvor ”life is like a box of chocolates”, og godbitene nytes.

Mange koselige hoteller i Richmond

Weekendtur, ridetur, pubtur – det er din tur!

Hva med å bytte ut apostlenes hester med the real thing? Opplevelsen er befriende og berusende. Hestene enorme, nærmest som bryggerigamper å regne. Men akk så stødige. Og så engelske. For hva er vel the countryside uten nettopp hestene, med stilige ryttere i tweed. Vi føler oss ikke fullt så stilige, der vi har steget opp i det beste rytterutstyret vi kunne raske sammen fra kofferten, men fristelsen ble rett og slett for stor.

Aktørene som tilbyr rideturer i Richmond Park er flere, og fra ”en gammel hestejentes” synspunkt bør dette oppleves, enten du er erfaren eller ei. I tillegg har parken sine egne hester, eller maskoter om du vil; Billy og Massey, av typen ”stødige storheter”. De er nemlig Shirehester, verdens største hesterase, og benyttes til å vedlikeholde parken uten å ødelegge underlaget. Dessuten skremmer de ikke hjortestammene, som teller drøyt 600 frittgående dådyr og kronhjort, som har vandret på disse enorme gressgangene siden 1529 (!). Idet klokken for lengst har passert lunsjtid, og vi svette og støvete inntar the Lass O’Richmond Hill – puben som omtaler seg som "a home away from home", er vi skjønt enige om at ”en tur i parken” virkelig gjør godt for sjelen.

Skjulte severdigheter og stoppesteder lang Themsen

Men idylliske Richmond upon Thames, som området heter, har flere flotte turer å by på. Som navnet tilsier, så er Themsen et viktig element i landskapet, og en vandring langs denne rolige ferdselsåren, er nesten ikke til å unngå. Man kan faktisk gå helt inn til London, men det tar opp mot en tre timers tid. Vi svingte av stien lenge før dét, og for en avstikker det ble! Gjennom smale murstenspassasjer, forbi en stall (surprise) og rundt noen trær, og med ett så var vi ved en liten, godt gjemt gartnerioase. Petersham Nurseries er faktisk et ekte, gammeldags gartneri, med store, flotte drivhus, stauder fra oldemors hage og – voila: et supersjarmerende teahouse samt egen restaurant med lange ventelister. Vi fulgte lukten av fersk kaffe og smøg oss inn i kafeens dunkle, rustikke omgivelser. Blikket falt raskt på de høye kakefristelsene (ekspeditørens favoritter var carrot and walnut, lemon and poppyseed or banana bread), for deretter å forville oss blant de mange teslagene ført sirlig opp med kritt på den sorte tavlen på veggen. Fornøyde fant vi en plass i det lyse, duggfylte drivhuset på utsiden, hvor små kafébord bikket sjarmerende på ujevnt jordgulv, mens solstrålene sørget for at vi hadde sol i sinnet da vi omsider (etter et par glass herlig elder-flower lemonade) forlot stedet.

Richmond Park er den største av de kongelige parkene i London. Vi kjenner roen komme ...

Kew Gardens – en oase på UNESCOs liste


Apropos gartneri; har du mer sansen for å se det ferdige resultatet, fremfor å grave i jorden selv, så bør neste dag tilbringes i Royal Botanic Gardens i Kew, ofte kalt Kew Gardens, like ved Richmond. “The world’s most famous garden” er faktisk så flott at den står på UNESCOs verdensarvliste og så stor at du umulig kan nyte hele på én dag.

Her er et enormt palmehus, et drivhus med sjeldne kaktuser, et med vannplanter, fisk og andre eksotiske ferskvansskapninger, en ”sansehage”, en rosehage, en japansk hage ... Ja, dette må jo rett og slett være Edens hage for alle hobbygartnere! I den senere tid har også Kew Palace blitt åpnet for publikum, og man kan komme inn og se hvordan kongefamilien bodde her på slutten av 1700-tallet. Vel ute i virkeligheten igjen, rett ved hovedinngangen, finner du nok en kongelig “kronjuvel”, nemlig Newens – bakeriet som siden Tudorenes tid har tryllet frem de originale, små herlighetene kalt “Maids of Honour”. Legenden vil ha det til at kong Henry den åttende elsket disse kakene så høyt at han låste kakeoppskriften inne på Richmond Palace – og den dag i dag voktes den like strengt av Newens, The Original Maids of Honour-bakeriet – og setter et smakfullt punktum for vårt landlige London-besøk, for denne gang.

Steder å se, ting å gjøre – et utvalg:

 • Besøk Richmond Park, den største av de kongelige parkene i London
 • The Lass O’Richmond Hill – puben som omtaler seg som "a home away from home"
 • Petersham Nurseries, et ekte, gammeldags gartneri, med store, flotte drivhus, stauder fra oldemors hage og et supersjarmerende teahouse samt egen restaurant med lange ventelister
 • Verdens mest berømte hage, Kew Gardens

 

bestill reise

 • Du reiser direkte fra TORP til London med Ryanair
 • TORP Booking kan skreddersy en tur til deg eller til din gruppe

Anbefaling sendt!

Sendt

Stedsinformasjon

Flytid: 2 timer
Valuta: Engelske pund

Rutetid per uke

 • Fra Torp
  Ukedag Avr. Ank. Flyselsk.
 • Fra London
  Ukedag Avr. Ank. Flyselsk.
Gå til startsiden

torp-tag