Gå til startsiden

Skopje - en europeisk perle!

Europas rimeligste ferieland har gjort mye de siste årene for å tilrettelegge og gjøre seg attraktive for turister. Med sin rike historie, flotte natur og herlige klima er Nord-Makedonia virkelig en feriedestinasjon på vei oppover.

Makedonias flagg er lett å kjenne igjen med sin store gule sol på rød bakgrunn. Motivet kalles ”frihetens sol”, noe de også synger om i nasjonalsangen sin.

25 år etter løsrivelsen fra Jugoslavia, har den lille republikken lagt alt til rette for å bli oppdaget for fullt. Hovedstaden Skopje har vært igjennom en storstilt fornyelse for å gjøre byen mer attraktiv, både for turister og byens innbyggere. Når Nord-Makedonia i tillegg er kåret til et av de billigste ferielandene i 2016, er det ikke rart at stadig flere retter øynene mot denne sjarmerende perlen på Balkan. I dag fremstår Skopje som en interessant blanding av gammelt og nytt, med tydelige tegn på at byen har hatt mange ulike herskere.

Fornyelsesprosessen

Fornyelsen av Skopje har vært et prestisjeprosjekt for myndighetene, det er bygget opp en rekke bygninger som bidrar til å gi hovedstaden et mer spennende og klassisk arkitektonisk uttrykk. Det har ført til at byen blant annet har fått flere nye museer og andre bygninger som er verdt å ta en nærmere titt på. I tillegg er det satt opp over hundre historiske statuer i ulike størrelser og formater rundt om i sentrum. Transformasjonen har vært en kostbar investering for det lille landet, og vært en kime til mye debatt, men blir nå av de fleste sett på som et vellykket prosjekt. 

Fornyelsen av Skopje har vært et prestisjeprosjekt for myndighetene

Koselig gamleby

Skopje deles i to ved at elven Vardar skjærer seg gjennom byen. Det har bidratt til å gi de ulike sidene av elven sitt helt egne særpreg. På nordsiden av elven ligger gamlebyen hvor ottomanerne, som styrte byen i mer enn 500 år (fra 1392–1912), har satt sitt klare preg. Her er det mange koselige trange gågater i ottomansk stil med en rekke moskeer, cafeer, restauranter, tehus og butikker. Det er flere store bakgårder du kan gå inn i, hvor du kan slå deg ned og nyte et godt glass mens du lytter til litt levende musikk.  

Koselig i gamlebyen i Skopje

Besøk borgen

På Skopjes høyeste punkt, med god utsikt over byen, elven og fjellene, finner du borgen Kale. Borgens historie strekker seg mer enn 2 000 år tilbake i tid, men det nåværende utseendet skal den ha fått i den ottomanske perioden, da den tyrkiske hæren var stasjonert her. Festningen ble skadet, som mye annet i byen, under det kraftige jordskjelvet som herjet Skopje i 1963. Murene til festningen er de siste årene imidlertid blitt restaurert, slik at du nå kan vandre på murene og nyte utsikten – og drømme deg tilbake til en svunnen tid.

På verdensarvlisten

Nord-Makedonias største turistdestinasjon er Ohrid, som ligger ved sjøen med samme navn. Her finner du blant annet det mest fotograferte motivet i Nord-Makedonia, nemlig den lille kirken St. John, som ligger på en høyde over Ohridsjøen. Det er imidlertid ikke bare dette motivet som er billedskjønt her. Området byr på en fin gamleby, vakre strender, kulturhistoriske attraksjoner og flott turterreng.
Siden 1980 har stedet vært på UNESCOs verdensarvliste, og her er det oppdaget arkeologiske funn som tyder på at byen var livlig og aktiv allerede 300 år før Kristus. Ohrid ligger helt sørvest i landet og bussturen fra Skopje tar ca. tre timer. Byen er forresten også berømt for sine perler laget av fiskeskjell, så husk å kjøpe med noen hjem! 

St. John, den vakre kirken ved Ohridsjøen, står på UNESCOs verdensarvliste og er Makedonias mest fotograferte motiv.

Spennende bekjentskap

I Nord-Makedonia er avstandene korte, prisene lave og mulighetene mange. Her kan du nyte gode dager i storbyen, dra på tur i storslått natur og fordype deg i eldgammel historie. Så er du på jakt etter en spennende ny feriedestinasjon, er det lille landet med den stolte historien virkelig verdt å sjekke ut!

Bestille reise:

Anbefaling sendt!

Sendt

Stedsinformasjon

Flytid: 3t 10min
Valuta: Makedonsk denar (MKD)

Rutetid per uke

  • Fra Torp
    Ukedag Avr. Ank. Flyselsk.
  • Fra Skopje
    Ukedag Avr. Ank. Flyselsk.
Gå til startsiden

TORP-tag